kristof


“Neem allemaal uw bijbel op pagina…” by kristof
4 december 07, 15:40
Filed under: actueel, media, onderwijs, studies | Tags: , ,

leerkrachten eindhout 1965

‘La Congregazione Per L’Educazione Cattolica’ (zeg maar het ‘ministerie van onderwijs’ in het Vaticaan) heeft gisteren een richtlijn voor de 250.000 katholieke scholen de wereld ingestuurd. Daarin staat onder andere dat ze in hun lessen moeten ‘getuigen’ van de christelijke inspiratie, en dat het katholieke onderwijs de parochies moet ‘vervangen’. 

De tijd dat nonnekes en broeders les gaven in ons land, ligt achter ons. Niet zo heel ver, maar: àchter ons. (al heb ik géén klagen van de goede zorgen van Zuster Madeleintje in de eerste kleuterklas…) Vandaag ligt het toch een stuk anders. Waarom kiezen ouders voor een bepaalde (katholieke) school? Omdat het een goede school is, of omdat ze goed gelegen is, of veilig is. Sommigen kiezen zelfs voor een school omdat die een grote parking heeft. En voor leraars geldt hetzelfde. Als ik volgend jaar in een school ga werken, is dat niet uit geloofsovertuiging (of gebrek aan), maar omdat daar net een plaatsje vrij is en omdat ik me er goed voel.

Mieke Van Hecke (directeur-generaal van het VSKO) en Monseigneur Van Looy (onderwijs-specialist onder onze bisschoppen) nuanceren dan ook de pauselijke tekst. Al pleit Van Hecke wel voor meer geloofsinspiratie in de lerarenopleiding.

Ik bros.

Advertenties

1 reactie so far
Plaats een reactie

Het concept Katholiek Onderwijs gewoon afschaffen voor het concept Onderwijs, lijkt mij eerlijk gezegd de beste zet.

Als ik terugdenk aan die irritante opstootjes van Katholicisme die mij in mijn middelbare schooltijd plaagden (die ene leraar die halstarrig aan het ochtendgebed bleef vasthouden. De eucharistievieringen. De vandewereldse preutsheid op bepaalde gebieden (O wee, als je een vriendin een knuffel geeft!). Bah bah bah 😀

Reactie door osahi
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: